+420 727 810 655 | info@bonnydesign.cz
Z České republiky jste v Římě za necelé 2 hodiny letecky. Pokud se rozhodnete využít cestu autobusem, připravte se i na 12 hodin jízdy.

Na co se připravit? Co nás překvapilo?

Co nás velmi překvapilo, byl počet místních žebráků a terénních obchodníků v celém Římě. Pokud jdete v páru, přiběhne k Vám obchodník, který Vám řekne, jak jste krásná žena a obdaruje Vás růží. Pokud jdete po schodech, nahoře již čeká druhý obchodník, který po Vás chce 2 € za "jeho" růži. Tyto obchodníci mají různé předměty, které nabízejí a o pár metrů dál po Vás chtějí vše zaplatit. Proto buďte velmi opatrní, není výjimkou, kdy se takto obchodníci zaměřují také na děti a dávají jim "dárky", které si od Vás nechají klidně i 5x dráž zaplatit. Když už dítě hračku má, nechcete mu ji brát, aby pak brečelo, že..?

Vesuv

Velmi zajímavá také byla zkušenost na sopce Vesuv. Od průvodce se dozvíte, že víno, které se prodává pouze na Vesuvu je jedinečné a jinde ho neochutnáte. Osobně nevím, jestli stojí za to si koupit lahev, protože nejsem vinař. ALE co rozhodně doporučuji, pokud jej budete chtít ochutnat, vzít si s sebou vlastní plastový kelímek. Dali jsme na doporučení průvodce a rozhodli se, že ochutnáme to jedinečné a osvěžující víno ve stánku na Vesuvu, které po výstupu přišlo vhod. Obsluha ve stánku nám s úsměvem načepovala víno, které jsme při výhledu na okolí z Vesuvu sledovali. Poté, co jsme dopili, tak jsme začali řešit otázku - Kam s tím plastovým kelímkem, když nikde není koš? Postavili jsme se opodál a sledovali ostatní, jak tuto otázku vyřeší. Kelímek vrátili obsluze, obsluha se rozhlédla kolem, když se nikdo nedíval, kelímek vložila mezi ostatní "nové" kelímky. A takto se recyklují kelímky do dnes, pokud se již nerozpadly... Pokud jste měli na Vesuvu dobré víno a pak se Vám udělal opar... zde je odpověď :-).

Pompeje

Toto místo určitě doporučuji navštívit. Měli jsme štěstí na místního průvodce, který mluvil velmi hezky Česky a ke každé budově Vám řekne mnoho zajímavostí. Určitě stojí za návštěvu na celý den, my jsme strávili pouze jedno odpoledne v Pompejích a viděli jsme jen půl vykopaného města. Protože se stále v Pompejích objevují nové domy, předměty, ostatky... bude stále na co koukat. V tomto místě si člověk uvědomí, jak místní, ač v té době, hříšní lidé, byli neskutečně vyspělí se znalostmi, o kterých se ve zbytku Evropy mohlo jen zdát...
 
Powered by Phoca Gallery